"

First Supplement to Memorandum 63-50
Subject: BStudy No. 34{L} - Uniform Rules of Evidence (Article VII.
Expert and Other Opinion Testinony)
This supplement presents additional material relating to Article VII.

PROPOSED RULE 57.5.

The staff presents for Commission consideration the following rule

which is not contained in the URE:

RULE 57.5. OPINION BASED ON CPINION OR STATEMENT OF ANQTHER,
If a witness testifying in terms of an opinion testifies
that his opinion is based in whole or in part upcon the opinion
or statement of another person, such other perscn may be called
88 & witness by the sdverse pexrty and examined ag if under
cross~examination concerning the subject matter of his opinicn
or statement. DNothing in this rule makes admissible an opinion
that is inadmissible because it is based in whole or in part
on the opinion or statement of another person.
The rule set out above is taken from the 1963 bill relating to evidence in
eninent domain proceedings. The Commission did not recommend this bill to
the legislature in 1963, but the Commission has considered and approved
the insertion of such a section in the evidence-in-eminent-domain-proceedings
bill. The staff believes that the principle is sound and should be extended
to all opinlon testimony.
The 1963 evidence-in-eminent-domain-proceedings bill also contained
ancther provision:
If the court finds that the opinion of a witness as to the

emount to be determined under subdivision 1, 2, 3 or 4 of Section
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12483 is inadmissible, or if such opinioh is stricken, because

it is based in whole or in part upon incompetent facts or data,

the witness may then give his opinion as to such amount after

excluding framw consideration the facts or data determined to

be inccmpetent.
The staff does not recommend that a comparable provision be included in the
URE rules, but notes the provision for Commission consideration. Ve do not
recommend this provision because it seems unlikely that a court wouwld
apply a different rule. If the Commission wishes to include the substance
of the above provision in the URE, the following msy serve as a basis
for discussion:

(1) If the opinion of a witness is held to be inadmissible

or is stricken because the Judge finds that it is based in whole

or in part on incompetent facts or data, the witness may then

give his opinion after excluding from consideration the facts

and date determined to be incompetent.

(2) Nothing in this fule (a) makes an opinion inadmissible,

or {b) mekes admissible an opinion which is not otherwise admissible.
Subdivision (2) may be unnecessary, but it makes clear that subdivision (1)
does not permit a witness to express an opinion that is not otherwise
admissible and also makes clear that subdivision (1) is not an independent
ground for exclusion of an opinlon.
RULEZ 58.

If the policy of Rule 58 is acceptable, consideration should be
given to revising Rule 58 to read as follows:

RULE 55. [HYPCTHESIS-FOR-EXFERT-ORINION-NOE-NECESSARY ]

HYPOTHETICAL QUESTIONS.

Unless the judge in his discretion so requires, questions

calling for the opinion of an expert witness need not be hypothetical
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in form [wniess-the-judge-in-his-diseretien-se-vequiresy-bus];

and, subject to Rule 57, the wiiness may state his opinion and

the reasons therefor without f£irst specifying the facts and
data on which it is based as a hypothesis or otherwise [4-buk

BPOR-e¥QRE~eXeRtRAbicA- e -Hay-be-requived-to-gpeeify-such-data].

The proposed revised rule makes clear that it is subject to Rule 57.
The last clause is deleted because the matter of cross-examination is
covered by proposed Rule 58.5. The net effect of Revised Rule 58 (set
out above) is to abolish the reguirement of the hypothetical questionm,
unless the Jjudge otherwise requires.

Respectfully submitted,

John H. DeMoully
Ixecutive Secretary




